Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> HTML, DHTML, CSS, Java Script --> document.write

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 document.write Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
Jezy_k_
PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 4:31 am    Temat postu: document.write Odpowiedz z cytatem

Młodzieniec

Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 28
Skąd: Radom

Witam serdecznie,
Java Script ucze sie od nie dawna - wlasciwie moja wiedza miesci sie w ksiazce Karola Wierzcholowskiego pt:"Jaca Script Samouczek" wyd. Help. Jednak ksiazka zostala wydana w 2004 roku - jest napisana pod html. I moj problem jest nastepujacy: tworze strone w xhtml, ale o ile sie nie myle (gdzies tak przeczytalem Smile ) powyzszy jezyk nie obsluguje metody document.write... Wiec mam pytanie czy jest mozliwosc wpisanie pewnej tresci (przykladowo wyniku instrukcji warunkowej if) bezposrenio miedzy znacznik <div> a </div>

Mam nadzieje ze wyrazilem sie dosc jasno (nie raz mam z tym problem Wink ) i z gory dziekuje za otrzymana pomoc Very Happy
_________________
HTML+CSS+FLASH
"Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. ..."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
prz3kus
PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 12:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Mi sie wydaje że xhtml jednak jest całkowicie kompatybilna z poleceniem document.write Ale zaesze możesz to sprawdzić testerem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jezy_k_
PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Młodzieniec

Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 28
Skąd: Radom

To znaczy probowalem pisac juz troche wlasnych skryptow... i jak do tej pory wszystkie metody polecenia itd dzialaly. Jednak jako ze dopiero zaczynam poznawac ten jezyk zaczalem sprawdzac czy skrypty z ksiazki dzialaja - i tu sie potwierdza ze metoda document.write nie dziala (inne skrypty w ktorych nie ma tej metody sa oczywiscie sprawne)
Nie wiem moze ja mimo wszystko robie jakis blad Rolling Eyes (dosc prawdobodbne Smile )
_________________
HTML+CSS+FLASH
"Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. ..."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
prz3kus
PostWysłany: Wto Lip 31, 2007 11:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

to może spróbuj tak
Kod:

document.getElementById("okienko").innerHTML = "Tekst do wyświetlenia";


<div id="okienko"></div>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jezy_k_
PostWysłany: Sro Sie 01, 2007 12:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Młodzieniec

Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 28
Skąd: Radom

nie dziala ;]

ok jak nie decha ta mlotem Smile
Przypuscmy inna mozliwosc stworzenia podobnego efektu przy uzyciu paru div'ow i wlasciwosci display
Chodzi o to aby po kliknieciu na dany napis zwrocila sie wartosc ktora po oddaniu do instunkcji warunkowej okresli ktory div ma zostac wyswietlony (analogicznie reszta ma byc "ukryta" - display="none" )
Staralem sie storzyc taki skrypt jednak cos w nim nie dziala (dokladniej sluzy on do wyswitlenia informacji o podstronie po najechanu na odpowiedni napis - niby cos innego ale podobny efekt Smile ):
Kod:
 <script language="javascript" type="text/javascript">
    var kategoria
   podmenu=new Array(3);
    podmenu[0]=document.getElementByName('strona');
    podmenu[1]=document.getElementByName('pracownicy');
    podmenu[2]=document.getElementByName('oferty');
    podmenu[3]=document.getElementByName('kontakt');
   function wyswietl(kategoria)
   {  var i;
     for (i=0;3>=i;i++)
     if (i!=kategoria)
     {
       podmenu[i].style.display='none';
     } else {
             podmenu[i].style.display='block';
            }
   }
 </script>

Kod:
 <div id="menu_bok">
  <span> Menu: </span>
  <ul>
   <li> <a href="#"onmouseover="wyswietl(0);"> Strona głównA </a> </li>
   <li> <a href="#" onmouseover="wyswietl(1);"> PracownicY </a> </li>
   <li> <a href="#" onmouseover="wyswietl(2);"> OfertY </a> </li>
   <li> <a href="#" onmouseover="wyswietl(3);"> KontakT </a> </li>
  </ul> </div>

Kod:
 <div id="tabliczka" name="strona"> aaaaaa </div>
 <div id="tabliczka" name="pracownicy"> bbbbbbbbbb </div>
 <div id="tabliczka" name="oferty"> ccccccccc </div>
 <div id="tabliczka" name="kontakt"> dddddddddd </div>

W osobnym pliku dla id="tabliczka" display: none

Jesli ktoś by mogl prosze o sprawdzenie co jest nie tak - z gory dziekuje Smile

P.S.
Oczywiscie jesli ktos zna rozwiazanie na problem opisany w pierwszym poscie bardzo prosze o odpowiedz Smile
_________________
HTML+CSS+FLASH
"Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. ..."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Jezy_k_
PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 1:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Młodzieniec

Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 28
Skąd: Radom

hehe zwracam honor Smile
Dziala tylko ze trzeba w odwrotnej kolejnosci:
Kod:

<div id="okienko"></div>

a pozniej:
Kod:
document.getElementById("okienko").innerHTML = "Tekst do wyświetlenia";

N ajpierw trzeba cos stworzyc zeby sie do tego odwolac Wink
Dzieki wielkie za pomoc. Mam nadzieje na dalsza OWOCNA "wspolprace" Very Happy
_________________
HTML+CSS+FLASH
"Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. ..."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> HTML, DHTML, CSS, Java Script --> document.write
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group