Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> HTML, DHTML, CSS, Java Script --> Jak umieścić własną czcionke na stronie?

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Jak umieścić własną czcionke na stronie? Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
Angel of Light
PostWysłany: Pią Kwi 28, 2006 9:53 am    Temat postu: Jak umieścić własną czcionke na stronie? Odpowiedz z cytatem

Nowy

tak, pisze kto byta ten się dowie, więc pytam Wink nie wiem do jakiej kategorii mam się zaliczyć, nie lubie siebie samego określać, ale mam problem Wink rzecz w tym, że nie wiem jakiego kodu php, i jak go umieścić, aby użyć własnej czcionki na stronie, aby siem wyświetlało także innym internautom. Przykład: www.generacja.pilnet.pl/design_jungle.html mam tu urzytą czcionke własną, którą ściągnełem, ale nie ma jej w standardzie windows ale mi ona siem wyświetla ponieważ ją zainstalowałem w windowsie, ale nie wyświetla siem innym użytkownikom, a zamiast niej standardowa czcionka. z tego co wiem należy umieścić czcionke na serverze, ale do tego potrzebny odpowiedni kod, aby strona odnosiła siem do tej czcionki, a nie znam go, a znaleść nie moge;/ dziękuje z góry za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Pią Kwi 28, 2006 3:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

http://www.w3.org/TR/CSS2/fonts.html#font-descriptions

Przeczytaj najpierw to Razz Odradzam wstawiania na strone niestandardowych czcionek. Jęsli chcesz użyc wlasnej czcionki, musisz ja zaimportować z serwera, a to opoznia ladowanie strony, dodatkowo nie wszystkie przegladarki akceptuja takie dzialania.
Jesli jednak chcesz:
Kod:

@font-face {
font-family: "nazwa Twojej czcionki";
src: url("http://twoj.serwer.pl/nazwa_czcionki.eot")
}

W tym przypadku musi byc ona w formacie *.eot (chyba! nie wiem czy dobrze pamietam!)

Pozniej musisz ja ustawić w CSS...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Angel of Light
PostWysłany: Pią Kwi 28, 2006 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowy

bardzo Ci dziękuje, jednak mam jeszcze 1 pytanie, wspomniałeś żeby to w css wstawić, a ja siem wzwiązku z tym pytam jak ? ;P wiem że marne pytanie.. i troszke żałosne, ale kto pyta nie błądzi, a myśle, że przyda siem innym którzy mają podobny problem:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Sob Kwi 29, 2006 9:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Kod:

<HTML>
<HEAD>
<STYLE>
   @font-face {
      font-family:xyzxyz;
      src:url(http://twojadres/font.eot);
   }
</STYLE>
</HEAD>
<BODY>
<P STYLE="font-family:xyzxyz;font-size:18pt">
tresc tresc tresc
</P>
</BODY>
</HTML>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> HTML, DHTML, CSS, Java Script --> Jak umieścić własną czcionke na stronie?
Skocz do: