Autor |
Wiadomość
|
magiamaja |
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 10:01 am Temat postu: Umieszczenie www a prawa autorskie |
|
|
Początkujacy
|
Jestem początkującą webmasterką i mam takie pytanko. Uczyłam się tworzyć grafikę na www za pomocą tutoriala. Grafika na mojej stronie jest oparta o ten tutorial, ale ma zmienioną kolorystykę, trochę inny ukłąd, dodatkowe menu i inne elementy.
1. Czy w takim wypadku muszę pytać o zgodę autora tutoriala na umieszczenie mojej www z grafiką?
2. Jeśli korzystam z GIMP'a muszę umieszczać info w kodzie html, że grafika była tworzona w tym programie?
3. Jeśli tworzę stronką w programie WebSite PRO to czy rownież muszę umieszczać tę info w kodzie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
prz3kus |
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 10:17 am Temat postu: |
|
|
 Ziomek
|
Punkt 1
Tak powinieneś
Punkt 2 i 3
Jeżeli programy każą na umieszczanie ich znaku to tak trzeba jeżeli nic takiego w programie nie jest napisanego to nie trzeba.
Wiele programów darmowych lub wersji trailerowych pozwala na własne użycie jeżeli jest dodany ich znak reklamowy jednak musi to byc napisane w regulaminie użytkowania programu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
lucasnet |
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 12:32 pm Temat postu: |
|
|
Wioślarz
|
1. Powinnaś a nie powinieneś
2. Myślę, że napewno nie trzeba umieszczać logo/textu z programu graficznego który został użyty. |
|
Powrót do góry |
|
 |
prz3kus |
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 2:25 pm Temat postu: |
|
|
 Ziomek
|
lucasnet napisał: |
1. Powinnaś a nie powinieneś
2. Myślę, że napewno nie trzeba umieszczać logo/textu z programu graficznego który został użyty. |
ad1. Przepraszam za pomyłke
ad2. jeszcze pol roku temu umieszczanie gifow na www było nielegalne, no ale nikt ci nie będzie wypominał z jakiego programu korzystałeś/łaś  |
|
Powrót do góry |
|
 |
matheus |
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Moderator
|
Czemu nie legalne ? _________________ A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi.
| Sopot | | Lębork |
|
Powrót do góry |
|
 |
prz3kus |
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 7:13 am Temat postu: |
|
|
 Ziomek
|
Jeszcze do dziś toczą sie sprawy w sądzie pomiędzy firmami wykorzystującymi technologie GIF a firmą UNISYS która wynalazła kompresje danych LZW a z niej korzysta GIF.
Z tego co sie orientuje starsze PHP było całkiem kompatybilne z GIF a wersja 5 ma już jakies ograniczenia. Ale to ino moje słuchy ta piersza informacja jest z book
Ale z tego co rozumie to GIF jest legalny teraz ale ciagle moze nie być  |
|
Powrót do góry |
|
 |
magiamaja |
Wysłany: Nie Maj 27, 2007 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Początkujacy
|
A png? Bo ja korzystam z png... |